Gratis brochure

Waarom de tijd sneller lijkt te gaan als je ouder wordt

Blog Leestijd: 3 Minuten

In ons drukke leven van vandaag lijkt de tijd te vliegen. Voor je het weet is er weer een maand voorbij. Soms lijkt het wel alsof ons leven steeds sneller gaat naarmate we ouder worden. Maar is dat wel echt zo? Hoe kan het dat een week uit onze kindertijd veel langer leek te duren dan nu? We vertellen je precies waarom de tijd voor ons gevoel zo snel gaat én wat je kunt doen om dit te verminderen.

tijd-gaat-snel

Niets is zo ongrijpbaar als tijd. Je kunt het niet kopen, sparen of verdubbelen. Dat maakt tijd ook zeer waardevol. Het is dus niet gek als je onrustig wordt van het gevoel dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan. Maar hoe werkt dat dan juist?
 

De tijd gaat sneller: is dat echt zo?

Misschien lijkt de tijd voor je gevoel sneller te gaan als je ouder wordt, feitelijk gezien is dat niet zo. Tien jaar geleden duurde een uur, minuut of seconde niet langer dan vandaag. Toch zagen mensen regelmatig dat de tijd te snel gaat. Hoe kan het dat de tijd sneller lijkt te gaan naarmate je ouder wordt?

Als je lang moet wachten of iets moet doen waar je geen goesting in hebt, lijkt de tijd ineens veel langzamer te gaan. Misschien heb je dat wel eens ervaren. En op een tof feestje lijkt de tijd net veel sneller te gaan.
 
 

De tijd lijkt dus sneller of langzamer te gaan, maar in feite is dat niet zo. Waarom voelt het dan zo? Dat heeft alles te maken met hoe we tijd beleven. Onze tijdsbeleving wordt bepaald door wat we in die tijd doen. Vooral het aantal herinneringen dat we aanmaken in een tijdsperiode is daarbij van belang.
 

"Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent." 

- Michael Altshuler

 
Als je veel herinneringen aanmaakt in een periode van bijvoorbeeld een week, dan lijkt die week op dat moment zeer snel te gaan. Denk maar aan een week vakantie: die is zo voorbij. Een gewone werkweek lijkt daarentegen veel langer te duren.

Wanneer je achteraf terugkijkt op deze twee weken, dan zul je merken dat dit juist andersom is. De vakantie leek veel langer te duren en je werkweek ben je misschien alweer vergeten.
 

Je tijdsbeleving verandert

Als volwassene ervaar je de tijd niet hetzelfde als een kind. Daarvoor zijn een aantal verklaringen. Als je jong bent, heb je nog weinig herinneringen opgebouwd. Wel maak je constant nieuwe dingen mee. Je krijgt veel nieuwe indrukken en je ontdekt bijna dagelijks iets nieuws. Dat zorgt ervoor dat je in deze periode veel nieuwe herinneringen aanmaakt.  

Naarmate je ouder wordt, zul je bepaalde dingen vaker meemaken. Niet al je ervaringen zijn dan nog nieuw en bijzonder. Je doet dingen routinematig en je ontwikkelt patronen. Daardoor ontstaan er concurrerende herinneringen. Van vergelijkbare gebeurtenissen wordt niet meer elke herinnering als uniek opgeslagen.
 
 

Sommige gebeurtenissen lijken dus veel op elkaar, waardoor je minder nieuwe herinneringen aanmaakt. Daardoor lijkt de tijd sneller te gaan. Een andere theorie die het gevoel dat de tijd sneller lijkt te gaan kan verklaren, is de evenredigheidstheorie.

Een tijdseenheid zoals een jaar maakt een steeds kleiner deel uit van je leven wanneer je ouder wordt. Als kindje van twee is een jaar de helft van je leven. Ben je vijf jaar oud, dan is hetzelfde jaar nog maar 20 procent van je leven. En als je twintig bent is dat jaar nog maar 5 procent van je leven. Een jaar lijkt in verhouding dus steeds korter te duren.

De laatste reden waarom de tijd steeds sneller lijkt te gaan, is een biologische reden. Het heeft namelijk te maken met je stofwisseling. Deze wordt langzamer naarmate we ouder worden. Zo vertragen bijvoorbeeld je ademhaling en hartslag en neemt de snelheid waarmee cellen zich delen af.

De stofwisseling van kinderen is veel sneller. Dat geeft ze het gevoel dat er meer tijd verstrijkt waardoor de tijd voor hen langzamer lijkt te gaan.
 

Nieuwe ervaringen opdoen helpt de tijd vertragen

We weten nu waardoor de tijd steeds sneller lijkt te gaan en kunnen dit dus in ons voordeel gebruiken. Of zoals Michael Altshuler het brengt: "Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent." Niet alle factoren die onze tijdsbeleving bepalen, kunnen we beïnvloeden. Maar wat we wel zelf in de hand hebben, is het aantal nieuwe ervaringen dat we opdoen.

Wil jij je tijdsbeleving veranderen? Maak dan zoveel mogelijk nieuwe herinneringen en ga nieuwe dingen doen. Nieuwe ervaringen maken namelijk de meeste indruk, waardoor ze beter blijven hangen. Genoeg reden om iets nieuws te leren of met een nieuwe hobby aan te vangen dus. Dat helpt je om alles uit jouw tijd te halen!

Bekijk ons cursusaanbod »

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!