Gratis brochure

Slimmer omgaan met je geld: zo doe je dat

Blog Leestijd: 3 Minuten

Het zijn dure tijden. Met de hoge gas- en energietarieven en de stijgende prijzen in de supermarkt willen we allemaal wel wat besparen. Of misschien ben je van plan om een dure aankoop te doen, maar liegt je bankrekening er niet om. Voorkom dat je in geldnood raakt en leer hoe je slimmer met jouw geld omgaat. Lees onze tips en ontdek wat jij kunt doen om je geld slimmer te gebruiken!

omgaan-met-geld

Wil je sparen voor een grote aankoop of minder impulsaankopen doen? Wat je doel ook is, bijna iedereen kan slimmer met zijn of haar geld omgaan. Met deze 5 tips ontdek je hoe je bewuster en dus slimmer met je geld omgaat!
 

1. Zet geld op je spaarrekening zodra je loon krijgt

Wil je beter met geld leren omgaan? Dan is sparen een goed idee. Door niet al je geld uit te geven zorg je ervoor dat je een buffer hebt wanneer je onverwachte kosten moet maken. Bijvoorbeeld als je wasmachine stuk gaat. Het zorgt er ook voor dat je meer rust in je hoofd ervaart.

Sommige mensen sparen het geld dat ze aan het einde van de maand overhouden en storten dit op hun spaarrekening. Slimmer is het om een deel van je salaris vast opzij te zetten zodra je je loon krijgt. Stel bijvoorbeeld in dat er elke maand automatisch een vast bedrag op je spaarrekening wordt gestort.

Als je het op deze manier doet, word je minder snel in de verleiding gebracht om geld uit te geven dat je wilde sparen. Doordat het geld op je spaarrekening staat, merk je minder dat je het hebt. Zo geef je het ook niet per ongeluk uit en heb je al snel een flink bedrag gespaard.

 
2. Bespaar geld in de supermarkt

Nu boodschappen steeds duurder worden, zul je misschien wat vaker stilstaan bij wat je precies koopt. Een handige manier om geld te besparen is door slim gebruik te maken van aanbiedingen. Op maandelijkse basis kan dit veel schelen.

Producten die je vaak gebruikt kun je bijvoorbeeld inslaan wanneer er een aanbieding is. Dit werkt vooral goed bij producten die een langere houdbaarheidsdatum hebben, zoals tandpasta, wc-papier of rijst. Zorg er wel voor dat je geen dingen koopt die je normaal niet gebruikt. Goedkope spullen die je niet nodig hebt zijn namelijk altijd te duur.

Niet elke aanbieding is zo voordelig als het soms lijkt. Blijf daarom altijd kritisch. ‘Drie halen, twee betalen’ klinkt misschien als een goede actie. Het lijkt namelijk alsof je 33% korting krijgt. Maar vaak is het zo dat je het goedkoopste product gratis krijgt. Die 33% krijg je dus alleen als je 3 even dure producten koopt.

 

3. Houd je financiën bij

Het is misschien niet de meest spannende tip, maar het is slim om je inkomsten en uitkomsten goed bij te houden. Doe je dit nog niet? Dan is dit een goed moment om ermee te starten. Hoe je je financiën bijhoudt maakt niet uit. Je kunt dit bijvoorbeeld in Excel doen of gewoon in een huishoudboekje.

Er zijn maar weinig mensen die precies weten wat ze maandelijks uitgeven. Een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven helpt je om minder snel geld uit te geven dat je niet hebt. Ook word je je meer bewust van dingen waarop je kunt besparen. Bijvoorbeeld als je de gewoonte hebt om elke dag lunch te kopen.

 

4. Spaar voor grote uitgaven

Verwacht je dat je over een tijdje een dure aankoop zult moeten doen, zoals de aanschaf van een nieuwe auto of wasmachine? Je kunt hier dan best zelf op tijd voor beginnen sparen. Zo is het niet nodig om een lening af te sluiten of op afbetaling te kopen. Betalen met je kredietkaart kun je ook beter niet te vaak doen.

Bij de aanschaf van iets duurs is het belangrijk om je vaste lasten en andere facturen die je verwacht niet over het hoofd te zien. Door op tijd te beginnen met sparen voorkom je dat je geld uitgeeft dat je niet hebt.

 

5. Bedenk bij elke uitgave hoe lang je ervoor moet werken

Maak jij je wel eens schuldig aan het doen van impulsaankopen? Of wil je meer stilstaan bij waar je je geld aan uitgeeft? Dan kun je slim gebruik maken van een psychologisch trucje. Vraag je bij elke uitgave eens af hoe lang je daarvoor moet werken. Is het de investering dan nog steeds waard?

Geld kun je maar één keer uitgeven, dat weten we allemaal. Maar wat je niet altijd beseft, is dat als je je geld uitgeeft aan het een, je het niet meer aan iets ander kunt besteden. Wanneer je dus iets koopt, geef je ook altijd iets anders op. Door hier meer bij stil te staan kun je bewuster met jouw geld omgaan.



Wil jij nog slimmer met je geld leren omgaan? Wil je geld besparen in deze dure tijden? Onze cursus Wijzer met Geld helpt je daarbij.
Vraag nu een gratis proefles aan of schrijf je direct in. 

Ja ik wil een gratis proefles! »

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!