Gratis brochure

Leren presenteren: 6 tips

Nieuws Leestijd: 2 Minuten

Klamme handjes, knikkende knieën en een trillende stem? Spanning en stress de baas blijven, kan lastig zijn. Nemen jouw zenuwen de overhand wanneer jij voor een groep moet spreken? Met deze tips verbeter je vandaag nog je presentatieskills!

Presenteren_tips

Tip 1: Oefenen, oefenen en …. loslaten

Oefenen, oefenen, oefenen is verleden tijd. Het draaft misschien in tegen al jouw principes, maar jouw presentatie hoeft niet tot in de details voorbereid te zijn. Als je jouw tekst letterlijk gaat opdreunen had je het net zo goed naar je publiek kunnen mailen. Juist jouw emotie geeft meerwaarde aan je presentatie. Bereid je goed voor en oefen tot je weet hoe het moet en wat wel of niet werkt. Daarna heb je de vrijheid om los te laten. Om het op jouw manier te doen en jezelf te zijn.

Tip 2: Doe een warming-up

Presenteren is iets fysieks. Het voelt misschien een beetje raar, maar net als bij sport heeft jouw lichaam een warming up nodig. Niet alleen om te zorgen dat je lekker alert bent, maar juist ook om die extra spanning kwijt te raken. Praat tegen jezelf om je stem op te warmen en doe iets actiefs om je lichaam los te maken. Je zult merken dat presenteren veel soepeler gaat.

Tip 3: Accepteer de spanning

Zenuwen zijn heel normaal. We hebben er (bijna) allemaal last van. En dat is helemaal niet erg, want een beetje gezonde spanning is juist heel goed. Het houdt je scherp en geeft je energie. Maar te veel spanning veroorzaakt onrust, wat jouw presentatie niet ten goede komt. Door te accepteren dat de spanning onderdeel is van het presentatieproces, en dat die zenuwen er gewoon bij horen, valt er al een hele last van jouw schouders.

Tip 4: Loop niet te hard van stapel

Hoe sneller je begint, hoe sneller je er vanaf bent. Het klinkt heel logisch maar het is helaas niet de oplossing. Pak eerst je rust en geef je publiek daar ook de ruimte voor. Adem een paar keer diep in en uit, en kijk rustig rond wie er in je publiek zit. Je spanning zal wegebben, terwijl je publiek zijn focus herpakt. Zo kun jij rustig beginnen met de aandacht die je verdient.

Tip 5: Een heldere kern is een helder verhaal

Dit klinkt heel logisch. Bijna een open deur zelfs. Maar door spanning, improviseren of het beantwoorden van vragen kun je al snel de rode draad van je verhaal kwijtraken. Gebruik daarom de kern van je verhaal als houvast. Weet wat je wilt vertellen en wat je wilt dat mensen van jouw verhaal meenemen. Weet je het even niet meer? Ga dan terug naar de kernboodschap. Zo blijft het verhaal voor jezelf én je publiek duidelijk! Een goede presentatie kan je hierbij ook ondersteunen. In een PowerPoint cursus leer je hoe je jouw boodschap optimaal onder de aandacht brengt met visuele elementen. 

Tip 6. Foutjes maken je menselijk

Komt het nou voor dat je het écht even niet meer weet? Je bent je verhaal kwijt, verspreekt je of je kunt geen antwoord geven op een gestelde vraag? Geen paniek. Dat hoort er bij. Jij bent ook maar een mens, en dat weet jouw publiek ook.

 

Zijn deze 6 tips niet voldoende? Of wil jij deze vaardigheid tot in de puntjes beheersen? Ga doeltreffende te werk en schrijf je direct in voor de cursus Presenteren! Of vraag jouw gratis proefles aan en krijg een voorproefje van wat jou te wachten staat.

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!