Allereerst is het goed om te weten wat een burn-out precies is. Burn-out is een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn en geen energie of motivatie meer te hebben. Deze klachten kun je zowel tijdens je bezigheden op je werk als thuis ervaren.
Aan welke klachten kun je een burn-out herkennen?
Je kunt een burn-out herkennen aan spanningsklachten zoals:
- Vergeetachtigheid;
- Verminderde weerstand;
- Heftige emotionele reacties (huilbuien);
- Slaapstoornissen;
- Te lang en te veel over het werk piekeren;
- Niet meer kunnen genieten van dingen;
- Onverschilligheid naar het werk toe, je gaat bijvoorbeeld niet meer met plezier naar het werk (als gevolg van vermoeidheid);
- Verandering in libido (meer of minder behoefte aan seks);
- Chaotisch denken en handelen (niet meer helder kunnen nadenken);
- Hoofd- en nekpijn;
- Verandering van eetlust (meer of minder eten).
Daarnaast heb je het gevoel dat je alle problemen in je leven niet meer aan kan. Je voelt je machteloos, moedeloos en ongemotiveerd. Het is alsof je de grip op de situatie en je leven begint te verliezen. Je kunt je werk niet goed meer doen en je hebt moeite met het bijhouden van je huishouden.
Bij een burn-out, kun je ook last krijgen van lichamelijke klachten, zoals:
- Hoofdpijn;
- Duizeligheid;
- Pijn op de borst;
- Hartkloppingen;
- Maagklachten of buikpijn.
Bovengenoemde spanningsklachten en lichamelijke klachten kunnen wijzen op een burn-out. In de volgende blog delen we hoe een burn-out ontstaat en hoe je deze kunt voorkomen.
Word stress de baas
Rennen, vliegen, vallen en weer opstaan… Heb jij een druk leven en vind je het lastig om te ontspannen? Of heb je in je nabije omgeving mensen die veel stress ervaren? Dan is het tijd om in te grijpen. Met een cursus Stressmanagement leer jij hoe je stress de baas kunt blijven. Tijdens de cursus leer je hoe je ongezonde stress kan voorkomen én hoe je stress kan ombuigen tot gezonde spanning.