Gratis brochure

Je eigen permacultuur moestuin

Van begin tot oogst

Zonder chemicaliën lijkt een gezonde moestuin soms onmogelijk. Toch houdt een permacultuur moestuin zichzelf gezond, zonder dat het meer werk kost. En omdat je geen bestrijdingsmiddelen nodig hebt, is de permacultuur moestuin ook nog eens milieuvriendelijk!

 

“Het is zo tof om te zien dat al mijn planten er zo goed bij staan, terwijl ik er eigenlijk veel minder tijd in steek.”

 

De achtergrond van permacultuur

In de jaren zeventig werd het belang van een gezonde leefomgeving steeds duidelijker. Hierdoor verdiepten steeds meer mensen zich in het natuurlijke ecosysteem van de natuur. Zo ontstond er een tuinontwerp waarin bestrijdingsmiddelen niet langer nodig waren. De juiste inzet van water, zonlicht en biodiversiteit maken de permacultuur moestuin zelfs productiever, terwijl er minder onderhoud nodig is dan in een traditionele moestuin.

Deze variant op de moestuin wordt op kleine en grote schaal gebruikt. Zelfvoorziening is steeds populairder en onder hobbytuinders wordt er ook steeds vaker gekozen voor een permacultuur moestuin. Velen vinden dat ongezonde chemicaliën niet in de eigen achtertuin thuishoren. Kortom, een permacultuur moestuin heeft weinig onderhoud nodig, is uiterst duurzaam en is zeer geschikt als moestuin in de achtertuin!

 

'Het aanleggen van een permacultuur moestuin is een zorgvuldige taak.
Hoe je deze zelf aanlegt, lees je op deze pagina.'

 

Liever direct van start met permacultuur?

Start je gratis proefles hier! »

 

 

De voordelen van een permacultuur moestuin

 

Meer opbrengst

De verschillende planten werken samen. Hierdoor zijn de oogsten hoger, gezonder en duurzamer.

 

Minder onderhoud

Een permacultuur moestuin onderhoudt zichzelf en is bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Gezonde bodem

Biodiversiteit is goed voor de vruchtbaarheid van de grond. De kans op plagen in de bodem is veel kleiner. 

 

 

Een moestuin voor de buurt

Permacultuur tuinieren richt zich ook op gemeenschapsopbouw. Door samen te werken in een buurttuin delen bewoners kennis en vaardigheden en vormen ze een hechte gemeenschap. Zo doet de beginnende moestuinier ook mee. En iedereen houdt er ook nog eens wat lekkers aan over!

 

“Door samen te werken in onze permacultuur moestuin, werken we niet alleen in een duurzame tuin, maar werken we ook aan een gezellige buurt.”

 

 

Een permacultuur moestuin in drie stappen

De voorbereiding, de plaatsing en het onderhoud.

 

        Voorbereiden op een permacultuur moestuin

Het ontwerpen van een permacultuur moestuin begint met het observeren van je eigen tuin. Hier leg je de basis voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke moestuin. Het plannen van de permacultuur principes komt dan ook nauw. Houd bij het observeren van de tuin rekening met de zon, wind en regen.

     Waar komt het zonlicht je tuin binnen? Houd hierbij rekening met de verschillende seizoenen en tijden.

     Hoe waait de wind door je tuin? Bepaalt zo waar je windbrekers en kwetsbare planten kunt plaatsen.

 Waterdruppel    Waar komt het regenwater terecht in je tuin? Waar veel water blijft liggen is de kans op erosie groter.

De Australische Holmgren heeft twaalf permacultuur principes samengesteld voor de perfecte moestuin. De kern: leer je tuin goed kennen, maak gebruik van de natuurlijke energiebronnen en zet biodiversiteit in.

 

        Plaatsen van planten in een permacultuur moestuin

Bij het plaatsen van de planten worden de planten verdeeld in verschillende gebieden:

Gebied 1 is voor planten die je vaak gebruikt en die veel onderhoud nodig hebben, zoals kruiden en slasoorten. Deze planten zet je dicht bij je huis zodat je er altijd makkelijk bij kan.

Gebied 2 is voor planten die minder vaak onderhoud nodig hebben. Hier kunnen grotere groenten en fruitbomen terecht die regelmatig verzorging vereisen.

Gebied 3 is voor de gewassen die weinig onderhoud nodig hebben. Je zet hier ook de composthopen of voedselbossen neer.

Gebied 4 is voor de zelfonderhoudende planten. Dit zijn bijvoorbeeld bomen en struiken voor wild voedsel en houtproductie.

Gebied 5 is voor de wilde natuur. De natuur kan hier vrij haar gang gaan.

 

 

Zet de planten ook op de juiste laag in je permacultuur ontwerp. Zo zorg je ervoor dat alle planten de natuurlijke energiebronnen opvangen.

In de kroonlaag staan de hoogste bomen die schaduw geven.

In de lage boomlaag staan de fruitbomen en grotere struiken.

In de struiklaag worden de kwetsbare bessenstruiken en kleinere fruitplanten neergezet.

In de kruidlaag staan groenten en kruiden die graag in de zon of lichte schaduw staan.

In de bodembedekkers worden de planten neergezet die de bodem bedekken.

In de wortellaag staan de planten die de grond in groeien.

In de verticale laag worden de klimplanten en ranken geplaatst.

 

TIP

 'Zodra de verdeling is bepaald, kun je andere planten in je moestuin te zetten.
Welke planten dit zijn, is afhankelijk van de zwakten van de moestuin. Denk hierbij aan het voorkomen van uitdroging, onkruidgroei of stikstofgebrek in de bodem.'

 

        Onderhouden van een permacultuur moestuin

Zodra de planten in je tuin staan, heeft een permacultuur moestuin weinig onderhoud nodig. Om meer uit de moestuin te halen, kun je het tuinontwerp verder optimaliseren. Pas het ontwerp waar nodig aan om het regenwater naar de juiste plekken te geleiden. Hou rekening met droogte of veel regenval.

Het is ook cruciaal om de bodem in topconditie te houden. Voeg organische compost en mulch toe. Deze ondersteunen het bodemleven. Vermijd het omploegen van de grond om de bodemstructuur intact te laten. Zo zorg je voor een veerkrachtige, duurzame en productieve permacultuur moestuin.

 

 

Meest voorkomende fouten

Een permacultuur moestuin kan zeer lonend zijn, maar daarvoor heb je een correcte uitvoering nodig. Hieronder vind je vijf tips om de meest voorkomende beginnersfouten te voorkomen.

 

     Gebruik bodembedekkers

Bodembedekkers als klaver lijken niet altijd een toevoeging. Toch zijn deze ontzettend belangrijk voor het ecosysteem. Ze houden de bodem vochtig, verminderen onkruidgroei en verbeteren de bodemstructuur.

     Voorkom te veel biodiversiteit

Het kan lastig zijn om direct te veel verschillende plantensoorten te introduceren. Het is beter om met een paar planten te beginnen en geleidelijk uit te breiden naarmate je meer ervaring en kennis opdoet.

     Plant de moestuin op een gezonde bodem

Een permacultuur moestuin wordt vaak op willekeurige grond geplant. Op een slecht onderhouden bodem kan zelfs de best ontworpen tuin niet floreren. Bereid de grond daarom goed voor.

     Zorg voor een goed waterbeheer

Voor elke plant is water essentieel. Een slecht waterplan leidt tot plaatselijke droogte of verdrinking. Zet dus een effectief systeem op voor de regenwateropvang.

     Hergebruik keuken- en tuinafval

Het keuken- en tuinafval creëert een compost die voedzaam is voor de bodemvruchtbaarheid van de permacultuur moestuin. Composteer daarom bladeren, houtsnippers en keukenafval.

 

“Zorg ervoor dat je moestuin vanaf het begin slim in elkaar zit.
Ik begon met weinig planten en breid nu langzaam uit. Dan groeit je moestuin vanzelf!”

 

 

Succesverhalen van permacultuur moestuinen in België

Van stadstuinen tot knap ingerichte achtertuinen, permacultuur maakt ook in België een verschil in het leven van de hobbytuinder. De volgende succesverhalen laten zien hoe je met passie en doorzettingsvermogen een bloeiende en duurzame moestuin kunt creëren. Iedereen kan een moestuin aanleggen!

 

     De Groene Oase

In een rustige achtertuin groeide een klein project uit tot een ware oase. Binnen een jaar veranderde de tuin in een zelfvoorzienende bron van groenten, kruiden en fruit. Het geheim van deze moestuin is de klaver. Als bodembedekker reguleert de klaver het regenwater en voorkomt het wildgroei en onkruid. Buurtbewoners genieten regelmatig van kookworkshops met ingrediënten uit eigen permacultuur ontwerp. De Groene Oase is uitgegroeid tot een plek van rust en gemeenschap, waar overschotten worden gedeeld met de buurt.

 

     De Eco Stadstuin

Een jong koppel besloot hun stadstuin om te vormen tot een ecologische stadstuin. Met weinig ervaring, maar veel enthousiasme, begonnen ze aan hun avontuur. Ze ontdekten het belang van een gezonde bodem en efficiënt waterbeheer. Terwijl ze steeds meer kennis opdoen, creëren ze een levendige tuin. Hun permacultuur moestuin levert inmiddels verse groenten, kruiden en paddenstoelen. De Eco Stadstuin heeft al velen aangestoken met de passie voor permacultuur.

 

     De Levenslust

In een klein hoekje in de tuin werd een droom werkelijkheid door de Levenslust. Een gepensioneerde tuinder begon dit project als een manier om zijn vrije tijd te vullen, maar het groeide al snel uit tot een gemeenschapsinitiatief. Met een slim wateropvangsysteem heeft hij zelfs in droge zomers een geweldige oogst. Het dorp komt jaarlijks samen op het lokale oogstfeest, waar hij met zijn oogst ook een bijdrage aan levert. De Levenslust is een levendig voorbeeld van wat de gemeenschap en natuur samen kunnen bereiken.

 

 

Meer weten over de permacultuur moestuin?

Start de cursus Moestuinieren!

Wil je zelf een permacultuur moestuin aanleggen? Of je nu net begint of je bestaande kennis wil uitbreiden: de cursus Moestuinieren is ontworpen om van jouw tuin een productieve permacultuur moestuin te maken.

Begin vandaag nog aan je reis naar een gezonde en duurzame achtertuin!

 

Meer over de cursus Moestuinieren! »

Een cursus voor
iedere tuin!

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*
  • 15 dagen gratis op proef
  • Ruim 85 jaar ervaring
  • Voordeligste opleider van België
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!